21 Eylül Dünya Alzheimer Günü
“Dünya’da en fazla Alzheimer hastalığı görülecek olan dört ülkeden biri: Türkiye”
Alzheimer hastalığı unutkanlıkla başlayan, kişinin zihinsel yetilerini elinden alan ve bakıma muhtaç duruma getiren bir hastalıktır. Ayrıca pek çok psikiyatrik belirti bir arada görülebilir ve hem hastanın hem de ailenin yaşam kalitesini ciddi derecede düşürebilir.
Bu hastalık dünyada 6. en sık ölüm nedenidir ve her yıl bu hastalığın dünyaya maliyeti yaklaşık 604 milyar dolar olarak hesaplanmıştır. Bu rakam tüm dünya bütçesinin %1’ ini oluşturmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye 2050 yılında dünya da en fazla Alzheimer hastası olacak 4 ülkeden biridir.
Ülkemizde yapılan hesaplamalara göre yaklaşık 400.000 Alzheimer hastası vardır ve bu hastaların aileleri de hesaba katıldığında çok geniş bir kitleyi ilgilendiren bir hastalık olduğu ve bir halk sağlığı sorunu olduğu açıktır. Alzheimer hasta yakınlarında bu yıl yapılan bir araştırmaya göre hastaların %75’ i hastalık hakkında bilgi sahibi değil ve hastaya bakım verenlerin %27’ sinde ciddi depresyon ve tükenme mevcuttur.
Alzheimer hastalığı halen tanınmıyor
Alzheimer hastalarının en az %50’ si tanı ya da tedavi almadan hayatını kaybetmektedir.
Ülkemizde yapılan bir çalışmaya göre ; yaşayan ve çalışmaya katılan 1400 kişinin %83‘ü yaşlanınca bunamanın ‘normal’ olduğunu düşünmektedir.
Halen hasta ve hasta yakınları bilgilendirme toplantılarına, sistematik bilgi desteğine, tam zamanlı veya gündüz bakım evlerine, daha fazla sayıda eğitimli bakım personeline, evde bakım hizmetlerinin geliştirilmesine, hastalara ilaç dışı tedavi olanaklarının sağlanmasına, hastaların hayat kalitesini artıracak destek ürünlerinin sağlanmasına, hasta yakınlarına psikolojik destek sağlanmasına ihtiyaçları vardır.
Ülkemizde yaşlı sağlığı ve artacak olan Alzheimer hastalığı için politikalar ve uygulamalar geliştirilmesi, ilgili sivil toplum örgütlerinin aktivitelerini arttırması gerekmektedir.