Hastane 1996 yılında Bornova Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesi olarak hizmete açılmıştır.2001 yılında talebi karşılayabilmek adına poliklinik ek binası yapılmıştır.16 aralık 2009 tarihinde genel hastaneye dönüştürülerek Bornova Türkan Özilhan Devlet hastanesi adını almıştır.
Bornova ve bölge halkına güvenilir, konforlu ve en üst seviyede kaliteli sağlık hizmeti sunmak adına yenilenmesine karar verilen hastanenin 06 Haziran 2014 tarihinde inşaatına başlanmıştır. Hastanenin inşaatı devam ederken poliklinik hizmetine hiç ara vermeden oluşturulan baraka polikliniğinde toplam 19 ay (Şubat 2015 – Eylül 2016) hizmete devam edilmiştir. 22 Mart 2017 tarihinde inşaat firmasından teslim alınmış, 10 Nisan 2017 tarihinde poliklinik hizmetiyle faaliyet vermeye başlamıştır.
Fiziksel imkanlarının kaliteli ve konforlu bir sağlık tesisi haline getirildiği hastanemizin kapalı alanı 6 bin 717 metre kareden 38 bin 200 metre kareye, yatak kapasitesi ise eski hali 74 iken yenilenmiş haliyle 210' a çıkarılmıştır.
Hem hasta hem de refakatçi için konforlu hale getirilen hastanemiz, toplamda 6 bloktan oluşan 210 yatak kapasitesi, üç yapraklı yonca görünümlü modern binası ile dijital hastane olarak sağlık hizmeti sunmaktadır. Toplam 174 adet klinik yatağı bulunmaktadır. Her bir servis 24 yataklı olan tek ve çift kişilik nitelikli odalardan oluşmakta olup, 30 Mart 2017 tarihinden itibaren hastalarına hizmet vermeye başlamıştır.
Çalışanları ve hastaları açısından tıbbi ve fiziki donanımı modern hale getirilen 58 poliklinik odası 10 Nisan 2017 tarihinden itibaren sağlık hizmet sunmaktadır.
11 yataklı genel yoğun bakım, 8 yataklı dahiliye-kardiyoloji yoğun bakım olmak üzere toplam 19 yataklı yetişkin yoğun bakım ünitesi bulunmaktadır.16 Nisan 2018 tarihinden itibaren birinci ve ikinci basamak hastalarına hizmet vermeye başlamıştır.
Üst düzey donanıma sahip, birçok cerrahi müdahalenin yapılabileceği 9 ameliyathane salonu bulunan hastanede Nisan 2017 tarihinde ameliyatlara başlanmıştır.
30 sedye/monitör kapasiteli ve içerisinde triaj, yeşil alan, sarı alan, kırmızı alan, travma alanı, resüsitasyon alanı, izolasyon odası, eczane, röntgen, tomografi, laboratuvar birimleri olan Acil servis birimimiz, 07.05.2017 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlamıştır.
2018 Haziran ayında hasta ve yakınlarına hizmet vermeye başlayan Palyatif Bakım Merkezimiz 24 yataklı tek ve çift kişilik odalardan oluşmaktadır.
Hastanemizde kurulan Trijen sistemi ile doğalgazdan elektrik enerjisi üretilmekte olup hastanenin tüm ısıtma-soğutma elektrik ihtiyaçları giderilebiliyor. Bu yönü ile enerji tüketiminde yüksek tasarrufu hedefleyen hastanemizde diyaliz, suda doğum ünitesi, özellikli sancı doğum loğusa odaları, yenidoğan ünitesi birimlerinin faaliyete geçirilmesiyle birlikte ihtiyaç duyan vatandaşlara kaliteli sağlık hizmeti sunmaya devam edecek.