Hemodiyaliz Ünitesi
10 Şubat 2020


IMG_9062.JPG


Hemodiyaliz Nedir?

Böbrek Fonksiyonlarını kaybeden hastaların kanında  biriken zararlı maddeleri temizleme işlemidir.

Hemodiyaliz Neden ve Kimlere Uygulanır?

KBY, yetmezliğin derecesine göre evrelere ayrılır. Son evreye geldiğinde böbrek artık işlev göremez hale gelir, sonuçta su, elektrolit, ph dengesi bozulur. Vücutta tüm mekanizmalar birbirini etkilediğinden, bozulan bu değerlere bağlı olarak tüm sistem etkilenir ve ek bozukluklar ortaya çıkar.

   Kronik böbrek yetmezliğinin esas tedavisi böbrek naklidir. Ancak uygun vericinin bulunmaması ve diğer nakil protokollerinden dolayı nakil beklemek uzun bir süreçtir. Bu süreçte hemodiyaliz hayati önem taşımaktadır. Hastalarda böbrek fonksiyonlarını yerine koyabilmek amacıyla hemodiyaliz tedavi protokolü uygulanır. Tedavi sürecinde böbreğin süzme işlevi için hemodiyaliz işlemi yapılır. Hastalar, özel durumlar dışında haftada 3 kez 4 saatlik sürelerle diyalize alınırlar.

Hemodiyalizin avantajları şöyle sıralanabilir:

·         Hastanın bakım yükünü azaltır.

·         Tedavi, eğitimli personel tarafından yapılır.

·         Zararlı maddeler, hızla vücuttan uzaklaştırılır.

·         Diğer yöntemlere göre daha uzun aralıklarla yapıldığından hastanın yaşam kalitesini artırır.

·         Hemodiyaliz ünitesinde hastalar, birbirleriyle iletişim kurarak stres seviyelerini düşürebilirler.

Hemodiyaliz Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?

Hemodiyaliz hastalarının diyaliz programına uyması son derece önemlidir. Tedavi periyodunun atlanması, sağlık açısından son derece zararlıdır. Tuz ve sıvı tüketimi, hekimin belirlediği sınırlar içinde tutulmalıdır. Ayrıca fosfor ve potasyum tüketimi de kontrol altında tutulmalıdır. Kan düzeyinde fosfor, kalsiyum ve parathormon seviyelerine göre D vitamini kullanılması gerekebilir. Bu yüzden hemodiyaliz hastalarının diyetisyene başvurması ve hastanın kendisine uygun bir diyet listesi oluşturulması son derece önemlidir. İdeal kilonun korunması, düzenli egzersiz, alkol ve sigara tüketiminin bırakılması da hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitesini yükselten etkenler arasında yer alır.

Hastaların evden hastaneye ve hastaneden eve rahatça ulaşım sağlaması için hastane bünyesinde servis hizmeti bulunur. Hastanın hemodiyaliz işlemi sırasında konforunu arttırmaya yönelik olarak uydu yayınlarının takibinin yapılmasını sağlayan LCD sistemi mevcuttur. Tüm bunların yanı sıra olası diyaliz dışı sağlık problemleri için konsültasyon sistemi bulunur. Kişiye özel olarak oluşturulan beslenme programı için uzman diyetisyenlerden de destek alınabilir. Sağlıklı günler dileriz.

Hemodiyaliz İşlemi için nereye başvurulur?

Kronik Böbrek yetmezliği olup Hemodiyaliz Ünitemizde seanslı hasta olarak hizmet almak isteyen tüm hastalarımız hastanemiz Hemodiyaliz Ünitesi sorumlusuna başvurabilirler. Bu hastalar Sorumlu Hemşire ve Sorumlu Hekim tarafından değerlendirilip, gerekli bilgilendirmeler yapılır ve  uygun hallerde seans kabulleri yapılır.

Hastanemiz Hemodiyaliz Ünitesi Hakkında…

Hastanemiz Hemodiyaliz Ünitesi zemin katta E Blokta bulunmaktadır ve  Saf Su Sistemi, Hemodiyaliz Cihazları, Tıbbi ekipmanlar ve  alt yapı sistemine  sahiptir. Ünitede 11+1 Hemodiyaliz cihazı bulunmaktadır ve 3 hemodiyaliz Cihazı Akut Hastalar için ayrılmıştır.

Ünitemiz bir sertifikalı dahiliye uzmanı, pratisyen hekim, hemşire,   teknisyen ve temizlik personeli ile hizmet vermektedir.

Sağlıklı günler dileriz.