Türkiye’de İlki Gerçeştirilen “Kronik Hastalıklarda Ruhsal Bakım: Hastaneden Eve “ Sempozyumu Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesinde Yapıldı
20 Mart 2020

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi ve Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı işbirliği ile Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi Mustafa Gönen Konferans  Salonunda  Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği AD. Başkanı Prof. Dr. Esra Engin ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Sevgi Çınar başkanlığında düzenlenen   “ Kronik Hastalıklarda Ruhsal Bakım: Hastaneden Eve” sempozyumuyla bakımın ruhsal boyutu  alanda bilimsel olarak tartışıldı.

27- 28 Haziran 2019 tarihlerinde düzenlenen sempozyum; Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Bilge, Ege Üniv. Hem. Fak. Ruh Sağlığı ve  Hastalıkları Hemşireliği AD. Başkanı Prof. Dr. Esra Engin, İzmir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Burak Öztop, Sağlık Hizmetleri İlaç ve Tıbbi İlaç Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Hüseyin Bozdemir, Op. Dr. Adnan Budak, Destek Hizmetleri Başkanı Mehmet Alper, Bornova İlçe Sağlık Müdürü Dr. Tevfik Oğuz, Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. A. Hamdi İnan, Başhekim Yardımcıları Uzm. Dr. Gül Bozdemir, Uzm Dr. Rafet Beyhan, Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Uzm. Hem. Sevgi Çınar, çevre illerden gelen alanında uzman akademisyenler, sağlık yöneticileri, sağlık çalışanları ile hasta ve hasta yakınlarının katılımıyla gerçekçeşti.

Açılış konuşmasını yapan sempozyum başkanı Uzm. Hem. Sevgi Çınar konuşmasında; Ege  Üniv.    İşbirliği ile düzenlenen sempozyumun birçok yönden değer taşıdığını ve yalnızca İzmir  için değil Türkiye içinde çok önemli olduğunu ifade ederek “ teorik bilgiler ve klinik deneyimlerin yan yana gelmesinden oluşturacağı sinerjiyi çok önemsiyoruz. Bu sempozyumun çalışma arkadaşlarımıza ışık tutmasını ve bu ışıktan hastalarımızın faydalanmasını umuyorum. Ege üniversitesi ile başlamış olduğumuz çalışmalarımızın devamlılığını diliyor ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.”  dedi.

Kronik hastalıkları olan bireylerin ve  ailelerinin, sağlık çalışanlarının fizyolojik gereksinimler kadar ruhsal bakım gereksinimlerinin de çok önemli bir değer taşıdığını ve bu gereksinimler doğrultusunda Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi ile bilimsel bir çalışma hazırladıklarını ifade eden sempozyum başkanı Prof. Dr. Esra Engin “ Ruhsal Bakım; birbirimizi daha çok dinlemenin, birbiri ile daha çok temas halinde olmanın ve birbirimizi anlamaya çalışmanın başlamasıyla gerçekleşiyor ve bizlerin de bunu başlattığını düşünüyorum. Bizler tabi ki bilimsel platformda kronik hastalıkları, ruhsal bakımı, psiko-sosyal bakımı konuşuyoruz, hastanedeki tedavileri ve evde bakım hizmetlerini  konuşuyoruz ama bu sempozyumun eşsiz tarafı tüm bu konuları bir araya getirmektir. Bu sempozyumu gerçekleştirmede bizi destekleyenlere ve siz değerli katılımcılara çok teşekkür ediyorum.”  dedi.

Hastane başhekimi Op. Dr. A. Hamdi İnan ise konuşmasında “Her gün binlerce poliklinik hizmeti, 30 büyük  ameliyat ve binlerce tıbbi hizmet sunduğumuz hastanemizde, sempozyum düzenleyicileri ve katılımcılarının bu heyecanını her gün yaşamak istiyoruz. Ekip çalışmasının her işimizi kolaylaştırdığını bilerek çıktığımız bu yolda hastanemizde tıbbi hizmet vermenin yanı sıra binanın diğer imkanlarının da sonuna kadar kullanılması, ülkemize her açıdan hizmet vermesini istiyoruz. Tüm kıymetli katılımcılarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. “dedi.

Düzenlenen sempozyumun çok değerli olduğunu vurgulayan Ege Üniv. Hem. Fak. Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Bilge “ Tamamen hasta ve hasta yakınlarımıza ve çalışanlarımıza bu hizmetler gidecek. Bu açıdan sempozyumun çok değerli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’ de ilk olma özelliğini taşıyan bu sempozyumun verimli ve başarılı geçeceğine inanıyor, emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Sağlığın ruhsal boyutunun giderek daha fazla tanınır hale geldiğine dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Burak Öztop “ Bilimsel çalışmaların da işaret ettiği gibi kötü ruh sağlığı; bağışıklığı düşürerek vücudu fiziksel rahatsızlıklara karşı daha da savunmasız hale getiriyor. Günümüzde sahip olduğumuz söz konusu bu farkındalık, burada iki gün boyunca birbirinden kıymetli çalışmaların sunulacağı bu sempozyum gibi bilimsel programların düzenlenmesine ve bilgi paylaşımına temel oluşturuyor. Siz kıymetli akademisyenlerimizin, sağlık çalışanlarımızın literatüre bu alanda önemli eserler kazandıracağı inancıyla emeği geçen herkesi gönülden kutluyorum.”dedi.

Açılış konuşmalarının ardından toplam iki gün süren programda; Dinle Ruhum Konuşuyor : Yükler ve Sesler, Kronik Fiziksel Hastalıklarda Psikososyal Yaklaşımlar, Hastaneden Eve Psikososyal Bakım Yolculuğu ve Ölüm Sürecinde İyileştirme Gücümüz panelleri, Kronik Hastalıklarda Psikososyal Gereksinimlerimiz: İçimizden Geçenler forumu,Yaşamımıza Anlam Katanlar  konferansi ve 11 sözel bildiri sunumu  yapıldı. Kayıtlı katılımcıların konferans salonunu doldurduğu sempozyum, katılımcılar tarafından iki gün boyunca ilgiyle takip edildi. Program teşekkür belgelerinin takdimi ile son buldu.

• OZHN3188.JPG
  • OZHN3179.JPG