RAMAZANDA SAĞLIKLI BESLENME
Rahmet ve bereketin yağdığı hoşgörü ve sabrın bol olduğu Ramazan ayındayız. Uzun saatler aç kaldığımız beslenme düzenimizin değiştiği bu mübarek ayda sağlıklı olabilmek için yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermemiz gerekiyor.
Ramazan ayında öğünlerimizi 2 ana 1 ara öğün olmak üzere SAHUR,İFTAR VE ARA ÖĞÜN şeklinde düzenlemelisiniz. Böylece almanız gereken besin ögelerini 3 öğüne bölmüş olup daha dengeli bir beslenme sağlarsınız
Sahura mutlaka kalkmalısınız ,böylece hem aç kalacağınız zamanı kısaltmış hem de metabolizmanızı daha az yavaşlatmış olursunuz
İftarda boş mideye yüklenip hızlı ve çok yemek midede ağırlık, yanma, bulantı, gaz ve kabızlık gibi sorunlara ayrıca tansiyon ve şeker yükselmelerine neden olacağından iftardan sahura kadar öğün sayısını arttırıp aralıklarla beslenmeye özen gösteriniz.
Ayrıca kronik rahatsızlığı olan kişilerin mutlaka doktoruna danışması gerekmektedir.
İftarda Orucu 1 su bardağı su ile açıp hafif yiyecekler tercih ediniz
İftarla sahur arasındaki sürede bol su içilmeli, 1 şişe maden sodası içmek mineral dengesini sağlamak açısından yararlı olacaktır.
iftar sırasında yemekle birlikte çay ve kahve tüketmek yemeklerden alınacak vitaminlerin emilimini azaltabileceğinden, yemekten bir süre sonra içmek uygun olacaktır.
Yemekleri küçük lokmalar halinde yavaş yemeli iyice çiğnemelisiniz
Yemeklerin çok sıcak çok soğuk olmamasına dikkat ediniz.
Mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol edebilmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama ve buğulamadır.
Ramazan ayında tatlı ihtiyacımız artabilir. Bu gereksinmeyi gidermek için kalorisi daha düşük olan tatlılar kullanılmalıdır. Yağlı, şerbetli tatlılar yerine komposto, hoşaf, sütlü tatlılar ve meyve tercih ediniz.
Ramazanda hareketsizlik bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına sebep olacağından mutlaka egzersiz yapılmalıdır iftardan sonra yarım saatlik yürüyüşler yapmak sindirimi kolaylaştırır
ÖRNEK YEMEK LİSTESİ
SAHUR ÖNERİLERİ
1 YUMURTA(HAŞLANMIŞ)
1 KİBRİT KUTUSU KADAR BEYAZ PEYNİR
5 TANE ZEYTİN
3-4 DİLİM ÇAVDAR EKMEĞİ
BOL SALATA
1 PORSİYON MEYVE
İFTAR ÖNERİLERİ
ORUCU AÇARKEN 1 SU BARDAĞI ILIK SU
1 KASE ÇORBA
5-10 DAKİKA ARA VERİLİR
1 PORSİYON ET –TAVUK-BALIK
6 YEMEK KAŞIĞI ZEYTİNYAĞLI SEBZE YEMEĞİ
4 YEMEK KAŞIĞI PİLAV-MAKARNA
1-2 DİLİM KEPEKLİ EKMEK
½ SU BARDAĞI YOĞURT VEYA 1 SU BARDAĞI AYRAN
BOL SALATA
ARA ÖĞÜN
1-2 PORSİYON MEYVE
1 SU BARDAĞI YOĞURT
1 KASE HAFİF SÜTLÜ TATLI VEYA KOMPOSTO
Özlem KAÇMAZ
Diyetisyen
Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi