Normal Doğum
16 Ocak 2025

Anne ve bebek sağlığını korumak Bakanlığımızın öncelikli hedefleri arasındadır.  2022 Sağlık İstatistikleri Yıllığı verilerine göre ülkemizde sezaryen ameliyatı oranının ideal kabul edilen %15’in (DSÖ önerisi) üzerinde olduğu görülmektedir.
  
  istatistik 2024

Bu doğrultuda Bakanlığımız tarafından tıbbi olarak zorunlu olmadığı sürece sezaryen oranlarının azaltılması, normal doğumun özendirilmesi ve nüfus artış hızının sürdürülebilir bir seviyede tutulması amacıyla “Normal Doğum Eylem Planı” hazırlanmıştır.

EYLEM PLANI MADDELERİ
E.1. Doğum Yapılan Kamu, Üniversite ve Özel Sağlık Kuruluşlarının Tümünde Gebe Okulu Zorunluluğu
E.2. Anne Adaylarına Gebelik, Doğum ve Lohusalık Süreçlerinde Bilgilendirme Yapılması
E.3. “Annelik Yolculuğu” Mobil Uygulamasının Hayata Geçirilmesi
E.4. Doğum Yapılan Kamu, Üniversite ve Özel Sağlık Kuruluşlarının Tümünde “Anne Dostu Hastane” Fiziki Standartlarının Sağlanması
E.5. Ebelerin Görev ve Yetkilerinin Genişletilmesi
E.6. Doğumhane Çalışanlarına Maddi Teşvik Sağlanması
E.7. Doğumhanelerde “Rehber Ebe” ve “Doğumhane Sorumlusu” Belirlenmesi
E.8. Ebelik Eğitimlerin Güçlendirilmesi
E.9. Her Gebeye Ebe Uygulamasının Başlatılması
E.10. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarının ve Ebelerin Tıbbi Hatalı Uygulamalar Konusunda Bilgilendirilmesi
E.11. Doğum ve Sezaryen Yönetiminin Klinik Rehberlere Göre Sağlanması
E.12. Sezaryene Yönelik Denetim ve Takiplerin Yapılması
E.13. Kamudaki Sağlık Yöneticilerinin Performans Kriterlerine Primer Sezaryen Oranlarının Eklenmesi
E.14. İletişim Çalışmaları

Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısı 
Gebeliğin kırk hafta sürmesine atıfla, yılın kırkıncı haftası olan 1-7 Ekim Normal Doğum Haftası’nda 3 Ekim 2024 günü, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde “Doğal Olan Normal Doğum” temasıyla “Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısı” gerçekleştirilmiştir.

Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendi ve Sayın Bakanımızın teşrifleri ile gerçekleştirilecek olan tanıtım toplantısına; İl Sağlık Müdürleri, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı ve Tıp Fakültesi Hastanesi olan üniversitelerin Rektör, Tıp Fakültesi Dekanı ve Hastane Başhekimleri, kamu ve özel hastane yöneticileri, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanları, Ebeler, normal doğum yapmış ünlüler, ilgili meslek örgütleri katılım sağlamışlardır.

 “DOĞAL OLAN NORMAL DOĞUM” 
Sezaryen; ancak normal doğumun riskleri sezaryen ameliyatının risklerinden daha fazla olduğu durumlarda anne veya bebeğin hayatını kurtarmak için uygulanan cerrahi bir müdahaledir ve mutlaka gereklilik olduğunda uygulanmalıdır. 
Tıbben gerekli olmayan sezaryenler anne ve bebek sağlığını tehlikeye atmaktadır. Kısa ve uzun dönemde komplikasyonlara, sakatlıklara, anne ölümüne, bir sonraki gebeliklerde problemlere, çocukta obezite ve astım riskinin artması gibi durumlara neden olabilmektedir. 
Sezaryen ameliyatı tıbbi gerekliliklere dayalı olarak, yerinde uygulandığında anne ve bebeğin hayatını kurtaran bir cerrahi yöntem iken, gereksiz uygulanması durumunda ise anne ve yenidoğan (maternal ve neonatal) komplikasyon riski ve artan sağlık masrafları ile yakından ilişkilidir. 

Normal Doğumun Avantajları 
Doğum sürecinde vücut tarafından salgılanan hormonlar sayesinde doğum sonrasında anne sütü hemen gelir ve bebek emzirilebilir. 
Anne ile bebek arasındaki duygusal bağ daha kısa sürede kurulur. 
Normal doğum, bebeğin doğum kanalından çıkarken akciğerlerindeki sıvının çok büyük kısmının boşalmasına ve nefesini daha rahat almasına yardımcı olur. Bebekte solunum sıkıntısı görülme olasılığı sezaryen ameliyatına göre daha azdır. 
Normal doğumda genel anesteziye bağlı komplikasyonlara maruz kalınmaz. 
Normal doğumda anneye ait riskler sezaryen ameliyatına göre daha azdır. 
Hastanede kalış süresi sezaryen ameliyatına oranla daha kısadır. 
Normal doğumdan sonra günlük yaşama daha kısa sürede dönülebilir. 
Normal doğum yapan annenin rahminde bir kesi veya hasar oluşmadığı için sonraki doğumlarını da normal yolla yapabilir. 
Normal doğum, doğum sayısını sınırlandırmaz. 
İleriki hayatında geçirebileceği karın ameliyatları için bir risk taşımaz. 

Bakanlık olarak bir yandan güvenli doğumu ön planda tutarken diğer yandan da gebenin rahatını, huzurunu, konforunu ve mahremiyetini dikkate alan hastane ortamlarında doğumu teşvik etmekteyiz. 

Doğum hizmetlerinin kalite ve standartlarını yükseltmek amacıyla Anne Dostu Hastane uygulamasını başlattık. Anne adayının mahremiyetine saygılı, süreç boyunca anne ve ailesini destekleyen, bebeğin dünyaya en iyi şekilde gelmesini amaçladığımız anne dostu hastaneleri yaygınlaştırıyoruz. 

Bakanlığımız tarafından sağlık personelimize doğum korkusu olan gebelerin kaygılarını giderme konusunda bilgilendirici eğitim programları düzenlenmekteyiz.
Bebeklerimiz dünyaya en iyi şartlarda gözlerini açsın diye biz Sağlık Bakanlığı olarak bu süreçte anne ve bebeklerimizin yanında olmaya kararlıyız.

Normal Doğum