3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası
05 Kasım 2020

Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağış Haftası olarak kutlanmaktadır.
Ülkemizde organ olarak "böbrek, deri, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsak" nakilleri doku olarak "kemik iliği, kornea ve kalp kapağı nakilleri"
yapılmaktadır. Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlar "İl Sağlık Müdürlükleri, hastaneler, organ nakli yapan merkezler ve aile hekimlikleri"ne başvurabilirler.
Organ bağışı yapmak isteyen kişiler belirtilen yerlere başvuru yaparak iki tanık huzurunda bir belge imzalayarak organ bağışı kartına sahip olurlar. Organ bağışı kartını
alan kişinin, bağış kartını her zaman üzerinde taşıması gerekmektedir.

Bağış İçin Nereye Başvurabilirim?

Canlı vericiden organ bağışı için alıcı adayı hasta ile bir organ nakli merkezine başvurmanız yeterlidir. Öldükten sonra kullanılmak üzere organlarınızı bağışlamak için
büyük hastanelerin organ bağış ünitelerine ya da Türkiye Organ Nakli Vakfına başvurabilirsiniz. Burada iki tanık huzurunda bu isteğinizi beyan ederek imzalayacağınız
organ bağış formu ile size bir organ bağış kartı verilecektir. Bu konuda ailenizi de bilgilendirmek daha sonradan çıkacak karışıklıkları önlemek açısından faydalı olacaktır.
Dilediğiniz zaman organ bağış ünitesi olan bir hastaneye başvurup organ bağış kartınızı iptal ettirebilirsiniz.